Av bıçağı çelikleri oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olmakla beraber, birçok çeşidi bulunmaktadır. Genellikle içine katılan madde, işlenme sertliği, suya dayanıklılığı gibi birçok faktöre dayalı bir şekilde işlenmektedirler. Peki hangi çeşit çelikler vardır, av bıçağı çelikleri hangileridir?
41 Serisi Çelik
Bu çelik türü, oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Genel olarak sert işlenen bu çeliğin iyice ısıtılması gerekmektedir. Yeterli ısıtma işlemi uygulanmadığı takdirde çelikte çok ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların başında, çelikte mikro çiziklerin oluşması ve kullanım aşamasında problem yaratmasıdır. Oluşan mikro çizikler, çeliği daha zayıf hale getirmektedir.
304 Paslanmaz Çelik
Bu çelik, A2 paslanmaz çelik olarak da biliniyor. Fakat alet çeliği olarak bilinen a2 çelik değildir. Bu çelik türlerinin tamamı Amerikan standartlarıan göre sınıflandırılmış ve üretimine başlanmıştır. Bu çeliğin en önemli özelliği paslanmaya karşı çok dirençli olması ve kolay biçimlendirilebilmesidir. Kolay biçimlendirilebildiği için de pek çok yerde talep edilerek üretim için kullanılır. Elektrik iletme ve ısı iletme özellikleri zayıftır. Fakat paslanmaya karşı ciddi dirençli olduğundan, makine parçalarında ve ev eşyalarında çok sık kullanılmaktadır.
Şam Çeliği
Av bıçağı çelikleri arasında olan Şam çeliği, birçok farklı maddenin birlikte dövülüp karıştırılması ile elde edilmektedir. İçerisine asit de dökülerek elde edilen bu çelik, kalıba dökülüp çıkarıldıktan sonra ahşapa benzer bir görüntü oluşturmaktadır. Şam çeliğinin eskiden nasıl üretildiği bilinmese de birçok bıçak tasarımcısının kullanmayı tercih ettiği bir çelik türü olmaktadırlar. Şam çeliği, çok esnek ve sağlamdır, zor körelir ve paslanmaya karşı dirençlidir. Şu anda her ne kadar şam çeliğinden daha üstün çelikler üretilmiş olsa da, bu çeliğin üretildiği zamanları baz alırsak oldukça sağlam bir çelik olduğunu görebiliriz.
İsveç Çeliği
Jiletlerde de kullanılan bu çelik, paslanmaz çeliklerden biridir. Oldukça ince zerrecikli olmasının yanı sıra, bu çelikten üretilen tüm parçalar genelde berrak ve parlak yüzeyli olmaktadır. Otomobillerde de kullanılan bu çelik, iyi ağız tutar ve zor körelir. Zor bileylenmesine rağmen, bilendiği zaman uzun süreli kullanabilirsiniz. Bu çelik genelde kısa namlusu olan bıçak ürünlerinde tercih edilir, pala gibi ürünlerde kullanılıyor olsa da pek tercih edilmez.
Böhler N690 Çelik
Av bıçağı çelikleri arasında Paslanmaz bir çelik türü olan N690 çelik, 58-60 HRC sertlik düzeyine ulaşabilmektedir. Genelde cerrahi aletlerin yapımında, çelik, cam dökümü, petro kimya gibi tesislerde sık kullanılmasıyla bilinmektedirler. Yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olan bu çelik, sık sık sanayi sektörlerinde kullanılmaktadır. Bıçak üreticileri, VG10 çelikten daha üstün bir çelik olarak nitelendirdikleri bu çelikleri sık sık kullanmaktadırlar. Çünkü yüksek valfli çeliklerdendir. Bu çeliklerden üretilen bıçaklar çok iyi ağız tutmakla beraber, paslanmaz özelliği sayesinde çok az bakım istemektedir. Kısaca kaliteli bir çeliktir.
K720 Çelik
Amerikan kökenli olan bu çelik, parlak yüzeyli bir çelik olmayıp, parlaklık kazandırılması da neredeyse imkansızdır. Paslanmaz özelliği de olmadığından dolayı çok iyi bakım gerektirmektedir. Eğer iyi bakılmazsa ciddi oranda kısa sürede hasar görecektir. Her kullanımdan sonra iyi bir bakım ister ve yağlanarak bakılması gerekir. Eğer bu çeliğin kullanıldığı bıçakta, deri bir kılıf varsa, kılıfın nemi hızlıca bıçağı paslandırabileceğinden dolayı mutlaka ama mutlaka kuru tutulmasına özen gösterilmelidir.
M390 Çeliği
Av bıçağı çelikleri arasında yer alan bu çelik üçüncü nesil bir çelik olarak bilinmektedir. Pudra metal teknolojisi ile üretilmiştir. İçerdiği metaller nedeniyle uzay çeliği olarak adlandırılan bu çelik, iyi ağız tutmuş ve zor körelmiştir, bu bakımdan son derece sert bir çeliktir. Ayrıca zor bilendiğini de söylemeliyim. Sertlik derecesi çok yüksek olan bu çelik, Rockwell ölçeğinde 60-62 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Maliyeti yüksek bir çelik türü olduğundan genelde kısa namlulu bıçak ürünlerinde tercih ediliyor. İçeriğinde krom, molibden gibi maddeler bulunmaktadır. Kullanıldığı maddeler kesinlikle yüksek teknoloji ürünlerdir ve çok kalitelidir.
Alman Çeliği Ülkemizde de kolayca bulunabilen bu çelik, kaliteli bir çelik olmakla beraber, çakı ve bıçak üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Çeliğin kullanım alanları çok geniştir ve birçok alanda kullanılabilir. Uzun namlulu ve kısa namlulu bıçaklarda da kullanılabiliyor.
Son Yorumlar