Av bıçağı çeşitleri nelerdir?
Av bıçağı, çelikten imal edilen bir üründür. Çelik maddesi, kolayca bükülebilmesi ve paslanma özelliğinin az olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Av bıçağı alırken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bıçağın konforunuza ve yapacağınız işlemlere uygun olması gerekir. Özellikle bıçak sapları, dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biridir. Av bıçaklarının bu bağlamda sizlerin istediği tarzda bir dayanıklılığa sahip olması ve saplarının güçlü olması gerekir. Ayrıca, deri, kemik ve ahşap gibi çeşitli başlık sapı çeşitleri vardır, bunlardan hangisi hoşunuza giderse, onu kullanmalısınız. Estetik açıdan hoşunuza gidecek tercihlerde de bulunabilir ve istediğiniz ürünü hemen satın alabilirsiniz.
Av bıçaklarını aldığınızda ve bu bıçaklar su ile ıslandığında sağlam bir şekilde tutulabilmesi, kaymaması gerekmektedir, bu nedenle kayganlık yapabilecek plastik tarzda saplardan kaçınılmalı ve kayma özelliği olmayan daha çok ahşap tarzda ürünlere geçilmelidir. Av bıçakları fiyatlarına, dikkat ederken güvenliğine de dikkat etmek gerekir. Satın alacak olduğunuz bıçak, elinizi kesebilir ve bu ciddi bir risk barındırır. Kayabilen bıçaklarda ne yazık ki kesme sorunları çok sık görülür. Kesme sorunlarını yaşamamak için mutlaka bıçağın iyi bir başlığa sahip olması gerekir. Ayrıca bıçaklara elinizle dokunmalı ve mutlaka hissetmelisiniz. Çünkü bazı bıçaklar sorunlu olabilmektedir, rahat esnek bir bıçak olması şarttır.
Av bıçaklarının fiyat aralıkları son derece geniştir. Bu nedenle çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 100 TL’ye de bıçak var, 1000 TL’ye de. Hangi bıçağı seçeceğinizi bilemeyebilir ve seçim sorunu yaşayabilirsiniz. İşte tam da bu noktada, bıçağın modeli, markası ve rahatlığının çok önemli olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu konuda kullanılan hammaddeler çok önemlidir. Bıçaklar rahat kullanılsın diye kaliteli malzemelerle üretilmiş saplar bulunmaktadır, ayrıca yine kalitesi açısından birinci sınıf çelikten üretilen bıçaklar bu konuda tercih meselesi olmalıdır. Bu bakımdan, beklentilerinizi karşılayacak uygun fiyatlı bir av bıçağı bulmak kesinlikle zor olmayacaktır. Bıçağın kalitesi, Av bıçağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler olarak da bakılabilir bu durum.
Av bıçaklarını Kimler Kullanmalı?
Av bıçağı yüzyıllardır avcılar tarafından kullanılan bir kesi bıçağı idi. Ev tipi bıçaklar, yeterli kesi sağlamadığı için, av bıçağı çiğ ette yüksek performans gösteren bir kesi yapmaktadır. Bu bıçakları, avcılar, izciler, kampçılar ve daha birçok kişi kullanabilmektedir. Bu bağlamda evde dahi kullanılan avcı bıçakları var desek, yanlış olmaz.
Av Bıçağı Ölçüleri
Av bıçağı ölçüleri tamamen kişinin kullanım alanına göre belirlenmektedir. Eğer kesi kalitesinden çok, estetik bir bıçak arıyorsanız daha büyük olan av bıçaklarına göz atabilirsiniz. Fakat işlev odaklıysanız ve yine yağ kesimi gibi ciddi kesiler için bıçak arayışınız varsa orta ölçülerdeki bıçaklar daha uygun olacaktır. Fakat tüm bu belirtilen ölçülere rağmen av bıçaklarının boyları kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Örneğin 54 kilo bir kadın için büyük sayılabilecek bir bıçak, size oldukça küçük gelebilir. Bu nedenle av bıçağı alırken, ölçülerini net bir şekilde öğrenmenizde fayda vardır.
Av Bıçağı Nasıl Bilenir?
Av bıçaklarını bilemek için, bileme bıçakları kullanılmaktadır. Eğer profesyonel bir kullanım odaklı bıçak aldıysanız, bileme bıçaklarını kullanmak şarttır. Bu bıçaklar aynı zamanda bileme demiri olarak da geçebilir. Bu demirleri kullanarak av bıçakları rahatlıkla bilenirler. Daha amatör bir kullanım alanı arıyorsanız, işte tam bu noktada bıçağı bir kupa üzerinde veya kendi ev bıçağınızla bileyebilirsiniz ve hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Yani özetle, bileme sıklığı tamamen kullanım ihtiyacına bağlıdır. Av bıçağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.
Av Bıçağı Çeşitleri
Av bıçağı çeşitleri oldukça fazladır. Bireysel kullanımdan profesyonel av bıçaklarına kadar pek çok alanda kullanılabilen, pek çok alanda işlevi olan yüzlerce türde av bıçağı bulunmaktadır. Peki av bıçağı çeşitleri nelerdir, hangi modeller av bıçaklarında tavsiye edilmektedir? İşte av bıçağı çeşitleri
Ahşap Saplı Av Bıçağı
Bu av bıçakları kaydırmaz özelliğe sahip son derece modern av bıçaklarıdır. Genelde kişisel amaçlarla kullanılan bu bıçak, çoğunlukla kaydırmadığı ve paslanmadığı için tercih edilir. Bu paslanmaz ve kaydırmaz özellikleri, av bıçağını profesyonel kullanımda yeterli bir yere sokamasa da çoğu zaman bireysel kullanımda ana tercih oluşturmaktadır.
Kemik- Tahta Av Bıçağı
Bu bıçakların çeliği son derece kaliteli olup, sap kısmı ise kemik ya da tahtadan yapılır. Genelde ölmüş hayvanların kemiklerinden veya ağaç tahtasından yapılan bu bıçaklar kesinlikle kaydırmaz özelliğe sahiptir. Aynı zamanda kullanılan çelik türü 400 tipi çelik olup, aynı çelik Ferrari üretiminde kullanılmaktadır.
Plastik Saplı Bıçak
Bu bıçakların hem sapı hem de çeliği çok kalitesizdir. Genelde günlük kullanım için üretilmiş olup, avlarda kullanılması pek uygun değildir. Bu tip bıçaklar genelde poşet yırtma, yaş tahta kesme gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Bu bağlamda çok önemli ve ihtiyaç bir ürün olmadığından kullanım alanları dar olup, fiyatları da uygun sayılmaktadır.
Çelik Saplı Bıçak
Bu bıçaklar, genelde vurma tarzı kesiler için uygundur. Örneğin dağda ve bayırda yürürken, ya da herhangi bir doğa yürüyüşünde karşınıza çıkan dal, tahta ve çalıları kesmek için uygundur. Et, yağ kesimi için uygun olmayıp daha çok arazi bıçağı kullanımında uygundur. Sizlerde bu bıçağı çok uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
Kamp Bıçağı
Bu bıçakların gövdesi kalındır. Genelde vurma tarzı kesilerde kullanılmaktadır. Bu sebeple, et vurma, tahta kesme, taş kesme gibi işlemlerde kullanılabilmektedir. Kalın bıçaklı olduğu için fiyatı oldukça pahalı olup, son derece keskin bir gövdeye sahiptir. Fiyatları orta segment bıçakların üzerindedir.
Plastik Bıçak
Bu bıçak türleri, kaymaya müsait olduğu için pek fazla kullanılmamaktadır. Genelde avın yanında yenen, peynir, ekmek gibi ürünleri kesmek için kullanılır. Ayrıca av sırasında kesilmesi kolay olan birçok şeyi kesebilir. Kayması kolay olduğundan, ıslak yüzeylerdeki performansı zayıftır, bu nedenle kuru kesim için kullanılması şarttır.